Koira lemmikkieläimenä

Koira on suden kesy muoto, ja kuuluu nisäkkäiden luokkaan ja koiraeläinten heimoon. Koira on sosiaalisesti älykäs eläin, ja seurakoiran ja lemmikin lisäksi niitä hyötykäytetään muun muassa metsästyksessä, paimenkoirana, huume-, vartio- ja pelastuskoirana sekä opaskoirana. Ihan syystä koiria usein kutsutaankin ihmisen parhaaksi ystäväksi.

Suomessa on tällä hetkellä noin 800 000 koiraa, ja erilaisia koirarotuja yli 300. Jokaiselle rodulle löytyy Suomesta oma järjestö tai rotuyhdistys, ja noin 80 prosenttia Suomen koirista ovat puhdasrotuisia. Nykyään vietämme myös valtakunnallista Koiranpäivää 24.4.

Kansainvälinen koiranjalostusliitto fci on jakanut koirarodut 10 ryhmään:

  1. FC 1 Lammas- ja karjakoirat
  2. FC 2 Pinserit, snautserit ja molossityyppiset sekä sveitsinpaimenkoirat
  3. FC 3 Terrierit
  4. FC 4 Mäyräkoirat
  5. FC 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
  6. FC 6 Ajavat ja jäljestävät koirat
  7. FC 7 Kanakoirat
  8. FC 8 Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat
  9. FC 9 Seurakoirat ja kääpiökoirat
  10. FC 10 Vinttikoirat
koirarodut
Jokaiselle rodulle on oma rotumääritelmä, jolla kuvataan juuri sen rodun ihanneyksilöä. Jokaisen rodun alkuperämaa vastaa rotumääritelmästä.

Suosituimmat koirarodut suomessa

Vuosittain noin 50 000 koiraa rekisteröidään Kennelliittoon. Vuonna 2017 Suomen suosituimmat koirarodut ja niiden rekisteröintimäärät: (Suluissa vuoden 2016 tiedot)

Saksanpaimenkoira

Suosituimpiin koirarotuihin kuuluvat myös cockerspaniel, karjalankarhukoira, karkeakarvainen mäyräkoira, tiibetinspanieli, suomenpystykorva, coton de tuléar, lyhytkarvainen chihuahua, siperianhusky, mittelspitz ja havannankoira. Suomen kansalliskoira on suomenpystykorva.

Lue täältä lisää koiraroduista

Ennen hankintaa

Koiria myydään paljon, ja ostajan onkin hyvä selvittää, millaiselta myyjältä koira ostetaan. Ennen ostamista kuitenkin muista harkita ja valita rotu huolella. Hanki koira vasta, kun olet varma, että sinulla on aikaa koiralle, sillä koira on kuin pieni lapsi. Ota selvää, mikä koirarotu sopisi juuri sinulle,lue eri roduista ja niiden vaatimasta liikunnan tarpeesta, luontaisista vaistoista, turkinhoidosta ja koulutettavuudesta. Huomioi myös rodun koko, energisyys, alkuperä ja käyttötarkoitus. Etenkin käyttötarkoitus voi edelleen vaikuttaa koiran luonteeseen ja käytökseen. Myös eri rotujen terveystilanteisiin ja luonneominaisuuksiin on hyvä kiinnittää huomiota. Älä perusta valintaasi vain ulkonäköön. Kun sopiva koirarotu on löytynyt, voit alkaa etsiä sopivaa pentuetta ja kasvattajaa. Tee tässäkin vaiheessa taustatyö huolella oikean pennun löytämiseksi.

Lisää koiran hankintaan voit tutustua Kennelliiton kokoamalla sivustolla hankikoira.fi, joka on kerätty kaikille koiraa harkitseville tai koiran jo omistaville ihmisille. Rotua valittaessa huomioithan myös oman panostuksesi koiran liikunnan tarpeeseen. Kaikki koirat tarvitsevat liikuntaa ja aktiviteetteja, sekä leikkimistä, mutta niiden tasot vaihtelevat koiran rodun, sukupuolen, iän ja terveyden mukaan. Myös osassa roduista saattaa liikkumattomuuden vuoksi ilmetä käytöshäiriöitä enemmän kuin toisissa. Kuitenkin ole aina varma päätöksestäsi, ennen kuin otat itsellesi karvaisen perheenjäsenen.

Eläinlääkäri katsoo koiran korvaa

Pentua otettaessa myös hyvä huomioida, että koira tulee myös rokottaa. Rokottaminen suojaa koiraa tartuntatauteja vastaan. Myös mahdollisten koiraharrastusten vuoksi rokotussarja tulee olla kunnossa, esimerkiksi Raivotauti- ja penikkatautirokotukset ovat näyttelyissä ja kokeissa käyville koirille pakollisia. Suositeltavaa on myös ottaa rokotukset tarttuvaa maksatulehdusta ja parvoviruksen aiheuttamaa ripulia sekä kennelyskää vastaan. Varmistathan koirasi tarvitseman rokotukset aina eläinlääkäriltäsi. Rokotuskäyntien lisäksi koiralle on hyvä varata kotieläintarvikkeet perusarkeen: ruokakuppi, vesikuppi, kaulapanta / valjaat, hihna, harja / trimmaustarvikkeet, koiran lelut ja oikeanlaista ruokaa. Jotkut rodut (esimerkiksi karvattomat koirarodut) tarvitsevat myös koiran vaatteet käyttöön päivittäin.

Myös koirien riesana voi olla punkit. Puutiainen eli tutummin punkki viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla. Pienen koonsa vuoksi ne jäävät usein huomaamatta, sillä ne ovat kooltaan vain noin 2-4 millimetriä. Kaikki punkit eivät kanna sairauksia, mutta ne voivat levittää tartuntatauteja ja voivat kiinnittyä mihin kohtaan vain lemmikissäsi. Punkkeja esiintyy Suomessa noin huhtikuusta lokakuun loppuun. Punkkipanta on helppo tapa suojata ulkoileva lemmikkisi.

Koiraa hankittaessa on myös hyvä huomioida, että useimmat vakuutusyhtiöillä on lemmikkieläinvakuutus. Ne on luokiteltu usein eri osa-alueisiin:perusvakuutus, käyttökoiran vakuutus, eläinlääkärikuluvakuutus, henkivakuutus, vastuuvakuutus ja kasvattajan pentuevakuutus.

Sanonta “vanha koira ei opi uusia temppuja” ei pidä paikkaansa. Koira oppii läpi elämän, se tarvii vain toistoja ja palkitsemista. Opeta koirallesi ainakin tärkeimmät peruskäskyt, silloin se helpottaa arkea paljon. Voit katsoa lisää Koulutus- sivulta.

Lemmikintarvike.fi sivuston on tarkoitus kerätä tietoa ja esitellä laadukkaat koiratarvikkeet sekä koiranruoka perustarpeisiin, löydät ne omista valikoista. Mielestämme suoraan kotisohvalta shoppailu on helpompi tapa varmistua siitä, että lemmikkisi saa rauhassa valitut sopivat tuotteet, ja samalla nopeiden virhepäätösten riski pienenee.
Marja
Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!